Kaz denildiğinde ilk akla gelen Kars İli’mizdir. Yetiştirme ve lezzet konusunda diğer bölgelere göre mutlaka üstünlükleri vardır. Ben sizlere farklı olarak çok bilinmeyen Samsun İli Ladik İlçesi’nde yapılan kaz pişirme yöntemini anlatacağım.
KARS KAZI NASIL PİŞİRİLİR?
Konuya buradan başlarsak Ladik Kazı’nın hazırlanması arasındaki farkı daha iyi anlayabiliriz. Her iki bölgenin ortak noktası kışların sert ve karlı geçmesidir. Kaz etine lezzet verende budur. Diğer bölgelerde yiyeceğiniz kaz eti sizlere bu lezzeti sunmayacaktır. Kazlar yaz dönemlerinde yayılarak yani doğal yeşillikler ile beslenirler. Yaz sıcağında tat vermez, kış beklenir. Kar yağması ile birlikte yenilebilir olurlar. Kars yöresinde kazlar, aynı tavuk gibi pişirilerek servis edilir. Burada önemli olan hayvanın etidir. Haşlama ve kızartma usulleri ile pişirilir. Hayvanların doğal olarak yetişmiş olmasından dolayı lezzetli olur.
LADİK KAZI NASIL YETİŞTİRİLİR VE LADİK KAZ ŞERİTİ YEMEĞİ NASIL OLUR?
LADİK KAZ TİRİDİ NASIL YAPILIR?
KAZ TİRİDİ YEMEĞİ NASIL YAPILIR?
Havza Kaz Tiridi, Kavak Kaz Tiridi ve Samsun Kaz Tiridi aslında Ladik Kaz Şeriti Yemeği ile aynıdır. Ladik Kaz Şeriti , aslında yemeklerin birleşimidir. İskender döneri oluşturan, et döner, tereyağı, lavaş ekmeği, bulgur ve yoğurt bileşimi gibidir. İçerisinde kazın haşlanmış eti, haşlama su ile yapılmış bulgur pilavı, sac üzeri yoka ve en önemlisi kazın yağı bulunmaktadır. Kazların kesimi için kar yağması beklenir. Kar yağışı ile birlikte hayvan dar bir alana kapatılır. Bunun amacı etin yumuşak ve yağının çok olmasının istenmesidir. Önüne bolca mısır ve yem verilir. Mısır, hayvanlara yağ yaptıran enerjisi yüksek bir yiyecektir. Yaklaşık 10-15 gün aralığında hayvan beslendikten sonra kesilerek tüyleri temizlenir. Yağ, etten daha makbuldür. Hayvanın yağları beyaz renkte göğüs bölgesinde olur. Bu yağlar sıyırılarak ayrı bir tencereye alınır. Yağ küçük parçalara ayrılarak tencerede eritilir. Erimeyen kısım kıkırdak olarak adlandırılır. Et kısmı, haşlama olarak pişirilir. Suyu ile bulgur pilavı pişirilir ve içerisine kıkırdak dediğimiz yağın erimeyen kısımları katılır. Ki bu çok lezzetli bir yiyecektir.
SAC YOKASI SAC YUFKASI NASIL YAPILIR?
Hepimizin bildiği yufka bizim yöremizde yoka olarak adlandırılır. Kaz içinde yufkanın biraz daha kalın olanı açılarak pişirilir. Bu yokalar üçgen parçalar halinde kesilir. Eti ve bulguru daha rahat bohça yapıp, mideye indirebilmek için en uygun şekil budur. Üçgen yoka parçaları, erittiğimiz kaz yağının içerisine batırılır. Sadece uç kısımlarını batırmak yeterli olur. Bu şekilde geniş bir sini içerisine dökülür ve harmanlanır. Tüm parçalar eşit şekilde yağa bulanmış olur.
KAZ TİRİTİNİN SERVİS EDİLMESİ
Geniş sini, tepsi ortasına bulgur pilavı dökülür. Yan boşluklarına yağa batırılmış üçgen yoka ekmekler serilir. Pilavın üst kısmına kaz etleri didiklenerek konur. Muhteşem bir görüntüsü vardır. Üç parmak ile yokayı et olan bölgeden bulgur pilavına daldırırız ve doyamayacağınız lezzet ile tanışırsınız. İnanın bir daha bu tadı unutmazsınız. Bunu hiç bu yemeği yememiş arkadaşlarıma ikram ettiğimden ve cevaplarından biliyorum. Umarım sizlerde bizlerde bu lezzete ulaşabiliriz.
Selam ve Selametle