Ölüm Nedir?
Belki de istisnasız olan tek konudur ölüm. Kral-köle, zengin-fakir, akıllı- deli, güzel-çirkin olmamızın fark etmediği kesin ve mutlak bir sonuç. Ayrıcalık yok, kayırmacılık yok, adaletsizlik yok. Çok net ve çok keskin bir kavramdır ölüm. Dinimizce ruhun bedenden ayrılması, tıp dilinde ise biyolojik yaşam fonksiyonlarının durması olarak tanımlanmıştır.
Her nefis ölümü tadacaktır. (bk. Âl-i İmran, 3/185; Enbiyâ, 21/35; Ankebut, 29/57)
Geri Dönüşüm ve Ölüm;
Günümüzün popüler uygulamalarından biridir geri dönüşüm. Organik atıklar, eski kağıtlar, elektronik cihazlar, madeni hurdalar ayrıştırılarak tekrar kullanıma sunulmaktadır. Dinimizin israf anlayışına uygun, ekonomiye de katkı sağlayan çok güzel bir sistemdir.
İyi de bu iki kavramın birbiri ile ne alakası var diyebilirsiniz ama, kesinlikle ve çok derinden bir bağ var kardeşlerim. Kısaca anlatmaya, yorumlamaya çalışalım.
ÖLÜM YOKTUR !!!
Öncelikle ölüm yoktur diyerek başlayalım. Kafalarda ki soru işaretlerini görüyorum.
– Ölüm yok ise biz neyi yaşıyoruz?
– Ya da sen neyi yaşıyorsun diyebilirsiniz :))
Bir çok Ayet-i Kerim’e ile sabit ve inkar edilemez bir gerçekliğe, neden ve nasıl YOKTUR diyoruz. (Rab’bime ve emirlerine karşı gelmekten yine Rab’bime sığınırım). Ölüm yoktur derken yine Rab’bimin uyarılarını anlatmaya gayret ediyorum.
Allah, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. Ölümünden sonra yeryüzünü diriltir. Siz de (mezarlarınızdan) işte böyle çıkarılacaksınız. Rum Suresi 30/19
Her ölüm aslına dönüştür. Vuslattır. Aslına rücudur. Kaybolan hiç bir şey yoktur. Her şey ait olduğuna dönmektedir.
Ölüm; Tekrarı olmayan imtihan süresinin bitiş zili, kalemlerin bırakılması, cevap kağıtlarının teslim edilmesidir. Doğru veya yanlış cevaplarla eve geri dönüştür. Çalışmanın bittiği, pişmanlık duymanın işe yaramadığı zamandır. Ölüm, sadece yeryüzünde bedene verilen süre için sondur. İyisi ve kötüsü ile devam edecek olan Ahiret Hayatı vardır.
Ölüm; tekrarı olmayan imtihan süresinin bitiş zili, kalemlerin bırakılması, cevap kağıtlarının teslim edilmesidir.
Beden için dönüşüm;
İnsan bedeni 25 elementten oluşuyor. Ancak vücut kütlemizin yüzde 99’a yakınını 6 element oluşturuyor. Bunlar:
- Oksijen %65
- Karbon %18
- Hidrojen %10
- Nitrojen %3
- Kalsiyum %1,4
- Fosfor %1,1
Geri kalan yüzde 1’5 kısmı ise Potasyum, Sülfür, Sodyum, Klor, Magnezyum ve eser miktarda Bor, Krom, Kobalt, Bakır, Flor, İyot, Demir, Manganez, Molibden, Selenyum, Kalay, Vanadyum ve Çinkodan oluşur.
Bu maddeler zamanları farklı da olsa tekrar toprağa ve eko sisteme karışmaktadır. Bir varlık ölürken başka varlıklara hayat vermektedir. Böylece Rab’bimin sonsuz yaratma sıfatı tecelli etmektedir.
Ruh için geri dönüşüm;
“Ardından onu güzel bir insan şeklinde düzenleyip ona rûhundan üfledi. Böylece size kulaklar, gözler ve kalpler bahşetti. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!” (Secde, 32/9)
“Sana ruhtan soruyorlar, De ki: Ruh rabbimin emrindendir.” İsra suresi 85.
Ayetlerde belirtildiği gibi Ruh Allah Teala tarafından yaratılmış, manevi aleme ait bir varlıktır. Zahiri yani şu an gördüğümüz ve hissettiğimiz dünya alemine ait değildir. Bu dünyada imtihan olmak üzere insan bedenine yerleştirilmiştir. Görülemeyen, ölçülemeyen ama bedenin tüm fonksiyonlarının çalışmasını sağlayan kontak anahtarıdır. Ve kontak anahtarı araçta değil, sahibindedir. Ruh’ta Allah’ın elinde ve emrindedir.
Bu nedenle dinimizde tarif edildiği gibi, Ruh bedenden ayrıldığında ait olduğu aleme Manevi Hayata döner.
Ruh ölmez, yok olmaz.
Evet dostlar umarım niyetimiz anlaşılmıştır. Aslında ölüm yoktur, değişim dönüşüm vardır. Bu durum da bizlerin çok daha dikkatli olmasını gerektirmektedir. Eğer ölüm bir yok oluş olsaydı, bu dünyada yaptıklarımız yanımıza kâr kalacaktı. Her insan rahat yaşamak isteyecek, Hak, hukuk, adalet, iyilik, sabır, vefa, kul hakkı kavramlarının hiç bir anlamı kalmayacaktı. Yani tam bir orman kanunu işleyecek gücü yeten tüm zulümleri yapabilecek ve insanı insan yapan değerler olmayacaktı.
Sonsuz Cennet=ödül, sonsuz Cehennem=ceza mutlak adalet için yaratılmıştır. İnsanlar ahirette hak ettikleri ile muamele göreceklerdir.
Ölmeyeceğimize göre, sonsuz bir Cenneti veya sonsuz bir Cehennemi yaşayacağımıza iman ettiğimize göre hayatımızı, davranışlarımızı, ibadetlerimizi bu inancımıza uygun bir şekilde düzenlemeye ve yaşamaya gayret etmeliyiz.
Geri dönüşümüzün muhteşem olması ümidi ve duası ile :))
Selametle.
Her nefis ölümü tadıcıdır. Biz sizi, şerle de, hayırla da deneyerek imtihan ediyoruz ve siz Bize döndürüleceksiniz. Enbiya Suresi, 35. ayet.
“Lezzetleri yok edeni (yani ölümü) çok hatırlayın.” (Nesâî, Cenâiz, 3)