Merhaba, bu yazımda kış mevsimi içerisindeyken çok işimize yarayacak olan, bir çoğumuzun muzdarip olduğu bir konudan bahsedeceğim.
Öksürük konusundan. Burada tabi ki doktorluk yapmayacağım. Kamuya ait bir sağlık merkezinde çalışıyor olmama rağmen mecbur kalmadıkça doktora gitmeyen biriyim. İlaçsız, doğal yollar ile kendimi tedavi etmeyi önemsiyorum ve seviyorum. Bu nedenle tavsiye amaçlı, başımdan geçen ve deneyimlediğim tecrübelerimi sizlere aktarmaya çalışacağım.
Öksürük nedir?
Öksürük bir hastalık değildir. Boğaz ve solunum alanlarını temizlemek için vücudun verdiği bir tepkidir. Öksürük, balgamlı, balgamsız, kronik, akut olabilir. Balgamsız öksürük, kurudur ve boğazda bir gıcık hissine neden olur. Solunum yollarında balgam adı verilen sıvı bulunursa bu durum da öksürüğe neden olmaktadır. 3 hafta ve daha uzun süren öksürükler kronik olarak değerlendirilir. Akut öksürük enfeksiyonları ise sinüzit, farenjit, nezle, akciğerlere yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle oluşur.
Öksürük çeşitleri nelerdir?
1. Kuru öksürük
Öksürükte balgam yoksa bu kuru öksürük olarak tarif edilir. Boğazda gıcık hissi yaratır. kuru öksürük özellikle grip, nezle, astım, reflü, geniz akıntısı farenjit, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda ortaya çıkar.
Kuru öksürük uzun süre geçmezse boğazda tahrişe yol açabilir.
2. Balgamlı öksürük
Eğer öksürükle birlikte balgam adı verilen sıvı geliyorsa buna balgamlı öksürük denir. en önemli nedenleri; sigara kullanmak, sinüzit ve bronşit hastalıklarıdır.
3. Alerjik öksürük
Öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır. Alerjen hassasiyetinin neden olduğu öksürük sorunlarının önüne geçebilmek için ilk önce hangi alerjene karşı duyarlılığın olduğu anlaşılmalıdır. Alerjenin tanımlanmasından sonra bu alerjenden kaçınmaya çalışılmalı, mümkün olduğunca maruz kalmamaya çalışılmalıdır.
Kısa bir tanımdan sonra kendi tecrübelerimi sizlere aktarmak istiyorum.
Öksürük Tedavisi İçin SU ve TUZLU SU:
Su, ağız içi, boğaz yolları ve tüm vücut fonksiyonları için vazgeçilmezdir. Yeterli su alınamaması özellikle sürekli hava sirkülasyonu yapan akciğer, solunum yolları ve ağız, yutak bölgelerinde kurumaya neden olacaktır. Doğal olarak vücut sıvılarının kurumasına, yoğunlaşmasına yol açacaktır. Öksürükte bu durumdan sonra ortaya çıkacaktır.
Tuz çözücüdür. Balgamı ve burun tıkanıklığına neden olan sümük olarak adlandırdığımız yoğun sıvıları çözerek akmasını sağlar. Bir su bardağı kaynamış soğumuş suya atılacak olan bir çay kaşığı tuz çok işinize yarayacaktır. Gargara yapmanız veya burnunuza damlatmanız, içine doğru çekmeniz rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
Bebeklerin burun tıkanıklığını açmak için satılan okyanus veya deniz suyu da aslında tuzlu sudan ibarettir.
Öksürük için ANDIZ PEKMEZİ:
Yaz-kış devam eden öksürüğüme pek bir çare bulamamıştım. Sürekli bir boğazımda oluşan gıcık ve balgam sesimi kesiyor, öksürüğe neden oluyordu. Balgamsız, kuru öksürük. Sık aralıklarla yutkunma ihtiyacı hissediyordum ama bir şey boğazımın arka tarafından hiç ayrılmıyordu. Gece daha sıkıntılı oluyordu. Bu durum geniz akıntısı olarak adlandırılıyormuş. Aldığım tavsiye üzerine andız pekmezini denedim. Buruk bir tadı vardı. Galiba bu tadı oluşturan madde öksürüğümüze iyi gelen madde idi. Bu tadı yoğun aldığınız pekmez markası daha iyidir. En az 4 markaya ait pekmez kullandım. Çok sıvı kıvamda olan ve içerisinde pütürler, küçük parçalar olanlardan çok fayda görmedik. Çok kıvamlı olan pekmez görmedik ki fazla kıvamlı olanın da muhtemelen şeker oranı yüksektir. Üzüm pekmezi kıvamı uygun kıvamdır.
Andız pekmezini sabah bir, akşam bir tatlı kaşığı miktarında tükettim. Yaklaşık 10 dakika içerisinde hareketlenme hissediyordum. Üst solunum yollarından öksürükle balgam atıyordum. Uzun zamanda da akciğerlerimden gelen sıvılar atılarak rahatladım.
Kullanımı konusunda şu tavsiyelerde bulunabilirim;
– Aç olarak tüketilmesi kesinlikle iyidir. Ancak aç olduğunuzda mide ağrısı yapmaktadır. Bir miktar yiyecekten sonra andız pekmezi alınabilir.
– Akşam yemekten önce alınabilir.
– Öğlen ve gece öksürüğün şiddetine göre alınabilir.
– Pekmez alındıktan sonra en az 3-4 dakika su içilmemelidir. Pekmezin yutak, boğaz bölgelerinde kalarak görevini yapmasına fırsat verilmelidir.
Öksürük için AYVA ve BAL İKİLİSİ:
Allah Teala, mevsimine ve insanların ihtiyacına göre yiyecekler yaratmıştır. Ayva bunlardan biridir. Kış ile birlikte artan soğuk algınlıkları, öksürük vb. hastalıklarına iyi gelmesi için tam zamanında bu meyveyi insanlara ihsan etmiştir.
Ayva başlı başına öksürük ve solunum yolu hastalıkları için yaratılmış bir ilaçtır. Ne var ki tek başına tüketmek zordur. Boğazımızı aldı deriz, yutamadığımızda. Fazla yiyemeyiz. Bunun için yine şifalarla dolu olan bal ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Hem daha tatlı, hem daha kolay çiğnenebilir olmaktadır. Ayvayı bala batırarak yiyebilirsiniz.
Benim denediğim ve iyi de olduğunu düşündüğüm bir pratiği anlatayım.
Ayvanın kabuklarını soyarak (dış kabuklarda zirai zehirler daha yoğun bulunmaktadır) ayvayı küçük parçalara ayırıp, bal içerisine attım. Ayrıca ayva çekirdeklerini de bu karışıma ekledim. Yaklaşık bir gün içerisinde ayva suyunu tamamiyle bal içerisine verdi. Bal daha cıvık bir duruma geldi. Eşim ve ben bu karışımdan tatlı kaşıkları ile içtik. En son ayva ve çekirdeklerini yedim. İnanın çok kısa sürede etkisini gösterdi. Rahatlama hissettim.
Öksürük için KESTANE BALI veya DELİ BALI:
Eşimin bana göre çok daha uzun süren öksürüğü vardı. Bir çok doktor muayenesi, tahlil ve radyolojik değerlendirmelere rağmen bu sorun düzelmedi. Çocuklukta geçirilen zatürre benzeri hastalıklar nedeni ile akciğerlerde hasar oluştuğu ve bunun için yapılacak tıbbi bir tedavi olmadığını tüm hekimlerimizden duyduk. Kendisine dikkat etmesini, üşütmemesini ve kalın giyinmesini tavsiye ettiler. Ama biz inanıyoruz ki Allah Teala DERMANSIZ DERT VERMEMİŞTİR. Andız Pekmezi de bende olduğu kadar işe yaramadı. Gene bir tavsiye üzerine KESTANE BALI sipariş ettik. Toplumda deli bal olarak ta bilinmektedir. Sabah-akşam bir tatlı kaşığı kullandı eşim. Ve yaklaşık bir hafta içerisinde öksürüğü neredeyse sıfırlandı. Kuru öksürüğü vardı. Balgam atmaya başladı. Ve her defasında daha da rahatladı.
Bu tür rahatsızlıklarda devamlılık önemlidir. Hemen bırakılmamalıdır. Aç ve sık aralıklarla alınması tavsiye edilir.
Öksürük için KEKİK ve NANE İKİLİSİ:
Nanenin nefes yolları için yaptığı etkiyi hepimiz bilmekteyiz. Burun tıkanıklıkları, ağız kokusu, ferahlık hissi gibi bir çok faydası vardır. Kekik ise doğal bir antibiyotiktir. Vücudu temizler, dinç tutar, mikrop olarak adlandırdığımız bakteriler ile savaşır. Bu iki şifayı, sıcak su içerisinde birleştirdim. Bir su bardağı sıcak suda bekleyen bir tatlı kaşığı nane ile, bir çay kaşığı kekik çok fayda sağlamaktadır. Üzerine limon da damlatabilirsiniz.
Eğer karışımda acılık varsa, bu kekik bitkisinin fazla konulmasından gelmektedir. Kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Öksürüğe İyi Gelen Diğer Doğal Bitkiler:
Zeytinyağı ve limon:
Sabah, akşam, öğlen fark etmez aklınıza geldiği her vakit ve miktarda içebilirsiniz. Zeytinyağı anne sütünden sonra en sağlıklı nimetlerdendir. Limon damlatırsanız daha fazla bir fayda görürsünüz.
Kekik; balgam söktürücüler gibi davranan timol ve karvakrol içerir ve bunların tümü öksürüğü iyileştirmeye yardımcı olur. Kekiği yemeklerinize ekleyebilir veya, çayını içebilirsiniz.
Zencefil ve Tarçın: Solunum sisteminizi güçlendirmeye yardımcıdır ve öksürüğe iyi gelir. Zencefil ve tarçını lezzetli bir bitki çayı haline getirerek tüketebilirsiniz.
Burada bahsettiğim konuları lütfen kendinize göre yorumlayınız. Eğer kullandığınız ilaç ve sürekli bir hastalığınız var ise doktorunuz ile istişare ederek kullanmanızı önemle dikkatinize sunarım.
Rabbim cümle kullarına tez zamanda şifalar versin efendim.
Selam ve Selametle
KURU ÖKSÜRÜK NEDİR?
GENİZ AKINTISI NEDİR? GENİZ AKINTISINA DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ NASILDIR?
MUKUS BALGAM NASIL ATILIR? BALGAM İÇİN EN İYİ DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?