Müslüman Kime Denir?
Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed Aleyhissalatü Vesselamın Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şehadet eden kişiye zahirde Müslüman denir. Müslüman kabul edilir.
Mü’min Kime Denir?
Allah’a inanıp tasdik eden, başkalarının güvende olmasını sağlayan, vaadine güvenilen insana Mü’min denir. İmam Gazzâlî, kulun Mü’min isminden alabileceği nasibin herkesin kendinden emin olması olduğunu söyler.
Bir örnek ile kafamızda canlandırmaya ve bir kalıba oturtmaya çalışalım;
Yaşadığı ülkede memnun olmayan, kanunları, kuralları ile kendisini tatmin etmeyen ülkesinden ayrılmak isteyen ve bu niyetle arayış içinde olan bir insan düşünelim. Aradığı adaleti, güveni veren hatta bu nimetleri sonsuz mertebesinde vaat eden bir yer bulur ve ülkeye yerleşmek ister.
Bu ülkenin adı İSLAM‘dır. Burada yaşayabilmek için önce bu ülkenin Kralına (Allah‘a) inanıp, O’nun vezirine (Hz. Muhammed) biat edip tâbi olmak şarttır. Bu şartları kabul eden ve kuralları da uygulayacağına söz veren (Müslüman olan) artık ülkenin vatandaşlığını alır ve imkanlarından faydalanır. Ancak çok kez verilen sözler unutulur, kurallara uyulmaz hatta suç işlenerek karşı gelinir.
Bu nedenle Kral (Allah) kendisine sadece kendisine tâbi olduğunun söylenmesini yeterli bulmaz ve ispat ister. Kendisine tâbi olanların emrettiği gibi kanunlarını yaşamalarını ister. Vatandaşlarının kendisini temsil ve hizmet etmelerini teşvik eder. Sadece söz vererek vatandaşlık alan kişiler ancak alt düzeyde imkanlardan faydalanmaktadır. Bir anlamda asgari ücretle işe başlamak gibidir. Ne doyurur, ne öldürür. Fazla ücrete ve daha iyi imkanlara kavuşmak isteyenler diğer kurallara da uymak zorundadır. Adaleti sağlayan, güven veren, belli vakitlerde huzura çıkıp halini arz eden, ahlakını düzelten ve iyi işler yapanlar bir üst dereceyi hak ederler. Kral (Allah), kendini temsil edecek kabiliyet ve gayrette olan vatandaşlarına Memur (Mü’min) makamını verir. Memur (Mü’min) bağlı olduğu Kralını, diğer dünya vatandaşlarına karşı doğru temsil etme zorunluluğu, görevi ve yetkisi vardır.
İşte dostlar, bizler şehadet getirmek ile ancak Allah Teala’ya söz vermiş olmaktayız. Henüz tam anlamıyla kalbimize yerleşmemiş bir inancımız ve taklit olarak devam eden ibadetlerimiz vardır.
Mü’min sıfatını kazanabilmek için;
GÜVENMEK = İNANMAK = UYGULAMAK gerekir. Bu sıralama doğrudur.
Yanlış diyenler için tersten okuyorum;
UYGULAMAK için İNANMAK, İNANMAK için GÜVENMEK gereklidir, şarttır.
MÜ’MİN, ALLAH’A GÜVENEN VE ÇEVRESİNE DE GÜVEN VERENDİR
Buradan yola çıkarak;
Müslümanım diyen bir kişinin Mü’min olma makamını hak etmesi için önce GÜVEN vermesi gereklidir.
Güvenilir olmayan bir kişi Allah’ı doğru temsil edemez. Güvenilmeyen insana inanan olmaz ve o kişinin söyledikleri de uygulanmaz. Giyimi kuşamı ile Sünnet’i Seniyye’ye uyan, Namazını dört dörtlük kılan, ibadetlerini yapan ama bunun yanı sıra yalan söyleyen, ticaretinde hile yapan, sözünde durmayan Müslümanlara ne kadar itimat edilir? Cevap isterseniz şu an ki toplum hayatımıza bakmanız yeterlidir. Bu nedenle Müslümanım diyen biz kullar önce buradan başlayarak kendimizi düzeltmemiz gereklidir.
Allah Teala’nın isim ve tüm esmalarının kökeninde de;
GÜVENMEK = EMİN OLMAK = İNANMAK vardır. Bu nedenle Allah Teala’nın bize olan güvenini yıkmayalım.
(1) Müminler kesinlikle kurtuluşa ermiştir;
(2) Ki onlar, namazlarında derin bir saygı hali yaşarlar;
﴾3﴿ Anlamsız, yararsız söz ve davranışlardan uzak dururlar;
(4) Zekâtı verirler;
(5) İffetlerini korurlar;
(6) Sadece eşleriyle veya ellerinin altında olanlarla (câriyelerle) yetinirler, bundan dolayı da kınanacak değillerdir.
(7) Ama her kim bunun ötesine geçmek isterse işte haddi aşanlar onlardır.
(8) Yine o müminler emanetlerine ve ahidlerine sadakat gösterirler;
(9) Namazlarını titizlikle eda ederler. (Mü’minûn Suresi)
Olgun bir mü’min kimseyi yermez, lanetlemez, kötü davranışlı ve çirkin sözlü olmaz. (Hadis’i Şerif)
Mü’min kimdir sorusuna Hz. Peygamber şu cevabı vermiştir:
– Mü’min insanların malları ve canları konusunda kendisinden emin oldukları kişidir. (Hadis’i Şerif)
Tirmizi, Sünen, “Kitab al-Birr ve’s-Sıla”, Hadis No: 1977, s.l850, Riyad 1999.
Müsliın, Sahih el-Müslim, “Kitab el-İman”, Hadis No: 81C.I, s. 180, Istanbul, tarihsiz.
https://islamansiklopedisi.org.tr/mumin–esma-i-husna
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2247474