İYİ İNSAN KİMDİR? İYİ İNSAN NASIL OLUNUR?
Yüce Rabbimiz kullarını farklı sıfat ve farklı mizaçlarda yaratmıştır. Bedeni yapımızda ki farklılıklar büyük oranda DNA ve genlerimizden gelen bir özelliktir. Mizacımızın da biyolojik ve fizyolojik bağlantıları vardır. Aslında neşeli bir yapısı olan bir insanın hasta olduğunda neşeli olabilmesi zordur. Sağlıklı bir insanda gördüğümüz MİZAÇ;
Allah’ın yarattığı Ruh’a verdiği huy ve karakter bütünüdür.. Her kişiye özeldir, benzersizdir.
PEKİ HER İNSAN FARKLI OLDUĞUNA GÖRE İYİ İNSANI NASIL TANIMLAYACAĞIZ?
Yüce Allah’ın yeryüzünde ki tüm kullarını düşündüğümüzde içinden çıkılmaz bir durumla karşılaşıyoruz. İnsanlar arasındaki ilk ayrım İnanç üzerinedir. Dünyada bir çok inanış vardır. Bu inanışların taban tabana zıt uygulamaları bulunmaktadır. Diğer ayrım konusu milliyet üzerinedir. Her Milletin kendi yaşayış ve kültürlerinden gelen doğru ve yanlış kavramları vardır. Ayrıca din ve milliyetleri reddeden bir kesimde bulunmaktadır. Konuyu bu kadar dağıttıktan sonra bakalım nasıl toparlayacağız : ))
Her eğitimin, cihazların ve makinelerin bir temel başlangıcı vardır. Temel olması gerekenler verilir veya cihaz en düşük özelliklere göre montaj edilir. Biz bu ilk ortak noktaya gideceğiz. Her inanışın veya inanmayışın ( inanmamak aslında mümkün değildir, inanmamakta bir inançtır) emir ve yasakları vardır. Temel olarak yasaklardan başlıyorum. Adam öldürmek, yalan söylemek, hırsızlık, aldatmak, zarar vermek vb. davranışlar tüm inanış ve düşüncelerin yasaklarıdır. Bu noktadan başlayarak insanın, bilerek ve isteyerek doğaya, hayvanlara ve insanlara zararda bulunması iyi insan olarak tanımlanmanın önünde en büyük engeldir.
Kendi tecrübe ve hayat düşünceme göre canlı, cansız tüm varlıklara zararı olmayan kişiye İYİ İNSAN denir.
Bunu toplama işleminde 0 (sıfır) rakamı ile anlatabiliriz. Sıfır toplama işleminde, herhangi bir duruma katılım yapmasa bile sayıların değerlerinden eksiltmemektedir. En azından negatif değildir. Hayatımdan, varlığımdan, neşemden, zamanımdan eksiltmemesi benim için yeterlidir. Bu örnekte açıklamaya çalıştığım gibi, hayatımıza katkısı olmasa bile zararı olmayan insan İYİ İNSAN’dır . Topluma ve çevresine katkıda bulunan, örnek olan davranış ve söz üretebilen, bu sayede hayatımıza bakışımızı olumlu anlamda etkileyebilen kişi ise MÜKEMMEL İNSAN’dır.
Selam ve Selametle