Distile Su Nedir? Nasıl Üretilir? Nerede Kullanılır?
Günlük hayatta kullanılan sular; şehir şebeke suyu veya kuyu suyudur. Bu suların içilebilmesi veya endüstride kullanılabilmesi için işlemden geçirilerek amaca uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Saf veya distile su üretimi; damıtma ve ters osmoz yöntemi ile içerisinde bulunan tüm organik ve inorganik kirletici maddelerin elenmesi, bakteri ve mikroorganizmaların yok edilmesi işlemidir. Su içerisinde bulunan ağır metaller ve kireç en bilinen kirleticilerdir.
Saf Su Nerelerde Kullanılır?
Saf su konusu teknik bir konudur. Günlük yaşantımızın dışında daha çok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Günlük kullanım alanı olarak en bilineni eski akü sularıdır. Kurşun plakalar arasında saf su kullanılır. Yeni akülerde jel kullanılmaktadır. Diğer genel kullanım alanları ise laboratuvarlar, medikal cihazlar, hastaneler, diyaliz merkezleri, kozmetik, kimya gibi birçok işyeri ve atölyelerdir.
Suyun Saflaştırılması Nasıl Yapılır?
En bilinen yöntem damıtma ve Ters osmoz yöntemidir.
Damıtma Yöntemi;Suyun kaynatılarak buhar haline getirmek, sonrasında soğuk su ile temas ettirilerek tekrar yoğunlaşmasını sağlamak biçiminde yapılır. Buhar haline gelen su atıklarını kazan içerisinde bırakmakta, yoğunlaşma ise farklı bir alanda gerçekleşmektedir.
Ters Osmoz; doğada bilinen osmoz olayının ters uygulamasıdır. Az yoğun ortamdan, çok yoğun ortama seçici geçirgen zar üzerinden basınçla su geçişidir. Bu işlem için değişik özelliklerde yarı geçirgen membranlar kullanılmaktadır.
Ozmoz, çözücü maddelerinin çok yoğun ortamdan az yoğun ortama, seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir.
Kısa bir açıklamadan sonra 2 saf su üretim tekniklerinin üstünlüklerini bildiğim ve gördüğüm kadarı ile karşılaştırmak istiyorum;
Damıtma Yöntemi:
– Isıtma ve kaynatma işleminden dolayı fazla elektrik enerjisi harcar.
– 1 Litre saf sukarşılığında yaklaşık 40-50 Litre şebeke suyu atar. 50/1 oranı vardır. Şebeke suyu yoğunlaştırma için kullanılır.
– Su temizliği için basit bir filtre kullanılmıştır. Düşük filtre maliyetlidir.
– Sistem çok fazla bakım gerektirmez. Cihaz fiyatı nispeten daha düşüktür.
– Saatte yaklaşık 1 litre saf su üretmektedir.
Ters Osmoz Yöntemi:
– 1 litre saf su için yklaşık 1 litre atık su harcanmaktadır. 1/1 oran vardır.
– Elektrik enerjisini çok az harcamaktadır.
– Filtre maliyeti yüksektir.
– Cihaz fiyatı daha yüksektir.
– Anında saf su üretebilmektedir.
Bu temel bilgilerden sonra kullandığımız İSOLAB DİSTİLE VE SAF SU CİHAZI hakkında bilgiler vermek ve yorumlamak istiyorum.
KOLİ AÇILIŞI VE MEVCUT APARATLARI:
– İsolab Distile Su Cihazı
– Türkçe olmayan kullanım kılavuzu
– 1 metre temiz su giriş hortumu
– 2 kelepçe , filtre ve bağlantıları
İSOLAB DİSTİLE VE SAF SU CİHAZI;
TASARIM VE ERGONOMİ:
Cihazda öncelikle dikkatimi çeken konu musluğu oldu. Musluk konumlandırması zemine çok yakın olması nedeniyle suyun bir kap ile alınması mümkün değil .Distile suyu almak için yüksek bir yere sabitlemek veya tezgah kenarına konumlandırmak zorundasınız. Biz tabla ile yükselttik ve bunun için ayrı masraf ve uğraş vermek durumunda kaldık. Cihazda, çay makinelerinin musluğu kullanılmış ve hortum girişine uygun yapıda değildir. Distile suyu hortum ile almak veya farklı bir noktaya taşımak mümkün değil. Açma-kapama için yeterli olabilir ama endüstriyel bir tercih olmamış.
TEMİZ SU HORTUM GİRİŞİ:
Bu konu çok kötü düşünülmüş bir teknik bağlantı yöntemidir. Temiz su girişi, şehir şebeke suyuna bağlandığı için basınçlı sudur. Bir kelepçe ile su kaçağı güvenliğinin sağlanması mümkün değildir ve öyle oldu. Ne kadar uğraşsak ta su sızıntısını kesemedik. Cihaza su hortumu ile su vermek ve sadece kelepçe ile basınçlı suyu kesebileceğini düşünme fikri bir Alman malı cihaza yakışmamış. Biz kendi imkanlarımız ile cihaz girişine uygun nipel kullanarak esnek flex su borusu takarak bu güvenliği sağladık. Uygulamamı telifsiz cihazlarında kullanabilirler.
ATIK SU ÇIKIŞI:
Atık su hortumu kutudan çıkmadı. Sonraki görüşmelerimiz neticesinde ÜCRETLİ silikon hortum temin edildi. Basınçlı su çıkışı olmadığı için hortum-kelepçe bağlantısı yeterli.
DİKKAT EDİLMESİ ÖNEMLİ KONU CİHAZIN SU TAHLİYE HORTUM ÇIKIŞI BİNA SU GİDERİNDEN YÜKSEKTE KONUMLANDIRILMALIDIR.
Cihaz doğal akış ile su tahliyesi yapmaktadır.
Su sarfiyatının en az miktarda olması için, cihaz en yüksek sıcaklık derecesinde çalıştırılmalı ve en kısa sürede distile su üretilerek cihaz kendini kapatmalıdır. Atık su sıcaklığı da önemlidir. Eğer atık su çok sıcak olarak akıyorsa buharı yoğunlaştırmayacaktır. Cihaz sürekli çalışıp buhar uçup gidecektir. Atık su ılık veya soğuk akıyorsa gereğinden fazla hızda akıyor demektir. Musluk veya cihaz girişinden su kısılarak sıcağa yakın bir ayar belirlenmelidir.
GÜVENLİK:
– Su kesilmesine karşı güvenlik sistemi mevcut.
– Elektrik kaçağı için yan kısımda kaçak akım rölesi kullanılmış ama muhafaza konulmamış. Düğme açıkta durmakta. Cihaz duvara yakın konumlandırılır veya şalter düğmesinin inmesine engel bir durum olursa sizi koruyacak tek şey binaya ait sigortalardır. Oluşabilecek darbelere karşı da korumasız durumda kalmış. Muhafaza altına alınmaması büyük bir eksikliktir.
KALİTE:
Cihazın dış kısmı antistatik boya ile boyanmış. İçte 2 adet paslanmaz metalden yapılmış kazan bulunmaktadır. Biri suyu kaynatmak için, diğeri distile suyu yoğunlaştırmak ve biriktirmek için kullanılmaktadır. Genel olarak metal aksam kalite hissini vermektedir. Ancak ara su bağlantılarını sağlayan silikon borular ve bağlantı noktaları basınca dayanabilecek yapıda değildir. Basınç durumunda ya yerinden çıkacak ya da patlayacaktır ki ilk çalıştırmada iç dolaşım hortumu yerinden çıkarak su kaçırmıştır. Elektrik kaçağına neden olmuştur. Cihazın değil, binanın kaçak akım rölesi atarak bizleri korumuştur.
TEKNİK SERVİS:
İnterlab, isolab şirketinin Türkiye genel distrübütörü ve teknik servis sorumlusudur. Bu kısımda teknik servisten değil ama teknik servise ulaşmakta çok zorlandım. Tek personel hizmet vermekte ve cihaz kurulumu yapılmamaktadır. Çalışmış olduğum kuruma ilk olarak kurulum için gelinmediği söylenmiş ama kurumun ısrarı ve büyüklüğü neticesinde gelinmiştir. Kesinlikle sorun yaşayacağınız bir konudur.
https://katalog.interlab.com.tr/#105/z