Turşu, özellikle Türk Mutfağı’nın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Neredeyse her sebze ve meyvenin turşusu yapılmaktadır. Hamsinin bile turşusu olduğuna göre varın seçenekleri düşünün : ) Hazırlanması oldukça kolay, yiyecekleri de uzun süre saklayabilen farklı bir yöntemdir. Soğutucu ve dondurucuların olmadığı zamanlarda gıdayı farklı bir tat ile olsa da koruyan sağlıklı bir yöntemdir. Şimdiki zamanda mevsiminin dışında, seralarda hormonlar ve bitki hazır gıdaları ile birçok sebze yetiştirilmektedir. Kış vakti domatesi, biberi (her renkte), patlıcan ve kabağı rahatlıkla bulmaktayız.
Bu gıdalar sağlıklı mı?
Kesinlikle değil. Nedenini de açıklayalım. Allah bitkileri fotosentez yaparak büyümeleri yönünde programlamıştır. Yani güneş , toprak, hava, su ortamda bulunmalıdır. Bu şekilde bitki büyür, olgunlaşır ve topraktan aldığı mineral ve maddeleri gıdaya dönüştürür. Sera ortamında floresan ışığı ve topraksız su içerisine katılan hazır besinler ile bitkiler büyütülmektedir. Bu bitkilerde büyüyen yapay gıdanın, besleyici değeri çok azdır. Şifa olması zaten mümkün değildir.
Konumuza dönersek, vaktiyle gıdaların bol olduğu zamanlarda, gıdanın korunabilmesi ve doğal olarak saklanabilmesi için düşünülmüş harika bir yöntemdir. Turşu aynı zamanda israfın önüne geçen bir sistemdir. Başka bir saklama yöntemi ise kurutmalardır.
DAL TURŞUSU NEDİR? DAL TURŞUSU HANGİ BİTKİDEN YAPILIR?
Dal Turşusu ŞEKERPANCARI bitkisinin dallarından yapılır. Sivas’ta PEZİK, bazı yerlerde PANCAR DALI adını almıştır. Dal turşusu, tüm Türkiye’de bilinir. Özellikle Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak yapılır ve tüketilir. Bunun nedeni Bu toprakların şeker pancarı üretimine uygun olması ve Şeker Fabrikalarının bu yörelerde olmasındandır. Şeker Pancarı bitkisi çok su tüketir ve topraktan çok güç çeker. Bu nedenle toprağın verimli ve sulak bir arazi olması gerekmektedir. Havuç gibi toprak altında yetişen bir bitkidir. Güz aylarında olgunlaşan şeker pancarı, öncelikle topraktan, yapısına uygun bel ile sökülür. Şimdilerde makine ile bu işlem yapılmaktadır. Şekerpancarının söküm işleminden sonra yeşil ve geniş olan yapraklarından arındırılması gerekmektedir. Pala bıçağı ile saplar gövdelerden ayrılır. Bu dallar sanayide kullanılmamaktadır. Güzel insanımız bu yaprakları, yemek ve turşu olarak değerlendirmiştir. Soframıza değişik bir tat ve lezzet katmışlardır.
DAL TURŞUSU TARİFİ:
- Şekerpancarı dalları Pezik
- Yarım çay bardağı gerçek limon suyu
- Yarım çay bardağı sirke Üzüm-elma
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- Aldığı kadar su
- 7- 8 adet küçük sarımsak
Pancar dalları tam diplerinden kesilir. Yarım limon suyu sıkılmış kaynar suya dallar konur ve iyice yumuşayana kadar haşlanır. Eriyecek kadar haşlanmamalıdır. Haşlandıktan sonra soğuk suya alınır ve suyu süzülür. 5 kiloluk bidona konulur üzerini hafif geçecek kadar su eklenir tuzu limonu sirkesi ve sarımsakları da ekledikten sonra ağzı sıkıca kapatılır. Karanlık ve serin bir ortamda 1 ay kadar bekletildikten sonra yemeye hazırdır.