Tıbbi bir rahatsızlığı olmayan herkes yeşili ve doğayı sever. Neden bu cümle ile başladım?
İnsan, doğanın üstünde ve ayrı bir varlık değil, tam aksine doğanın bir parçası ve doğa olmadan hayatını sürdüremeyecek olan bir canlıdır. İnsanı, Allah Teala (Celle Celalühü) topraktan yaratmıştır. Bizler bu tabiatın özünden oluşmuş varlıklarız. Sonbaharda tabiat gibi hüzünlenir, kışın vücudumuz dinlenir, bahar ve yaz aylarında ise aynı tabiat gibi canlanırız. Bu yaratılış kodlarımızda vardır. Bizler bu dünyanın bir parçasıyız.
Son yüzyılda doğadan kopuk, tabiata sadece ihtiyaçlarımızı karşılayan bir araç gözü ile bakılan bir kapitalist anlayış gelişmiştir. İnsanoğlu, dar alanlara ve beton duvarlar arasına hapsedilmiştir. Evlerimiz beton, yollarımız asfalt olmuştur. Yeşil alan anlayışımız bile doğallıktan uzak, yeşil kısa çimden ibarettir. Allah’ın sanatından uzak, yapay bir alemde yaşamaktayız. Toprak, artık ulaşılamaz, görülemez olmuştur. Bizler bu eksiklik ve özlemi gidermenin bir yolu olarak, balkonlarımızda ve evlerimizde çiçekler, bitkiler yetiştirmekteyiz. Ben de balkonuma Mayıs ayında saksılarıma Kudret Narı ve Reyhan ektim. Güneş gören bir noktaya yerleştirdim. İnanın her gün bitkilerimi takip ettim ve büyük bir keyif aldım. Reyhan önce eflatun, sonra mora dönüşen çiçekler açtı. Kudret narı ise 10 gün içerisinde çimlendi. Salatalık bitkisi gibi hızlı büyüyen sarmaşık yapılı bir yeşillik oldu. Hızla uzayan bir bitki olması nedeniyle çamaşır ipi ile yüksek bir noktaya 3 noktadan bağladım. Yaklaşık 10 litrelik bir saksı, kudret narını yetiştirmek için yeterli oldu. İlk sarı çiçeklerini açtığında çok sevinmiş ama meyveye dönüşmeden dökülmeye başlamasından dolayı da çok üzülmüştüm.
Neden kudret narının çiçekleri dökülmüştü? Bunun cevabını internet ortamında bulamadım. Ancak gördüğüm şu idi. Bitki hızlı büyüyor gıdaya ve suya fazlaca ihtiyaç duyuyordu? Saksı içinde bulunan toprak gıda ihtiyacını karşılayamıyordu. Bu nedenle çok güçlü bir gübre olan güvercin veya kuş gübresinin (b.ku) fayda sağlayacağını düşündüm. Yaklaşık bir el büyüklüğünde kurumuş güvercin gübresini toprağına karıştırdım. Ve hergün düzenli suladım. Bu işlemden sonra Kudret Narı ve Reyhanlar coştu ve meyve vermeye başladı. Yeterli büyüklüğe ulaşarak olgunlaştı. Hem görüntüsü ile gönüllerimize neşe verdi, hem de bedeni şifamız için faydalı olan bir bitki yetiştirmiş olmanın hazzını yaşamış olduk.
Gerekli olanları listeli olarak yazıyorum:
- 15 litre torf çiçek toprağı
- En az 10 litrelik saksı
- 2 adet tohum
- Güvercin gübresi – Keçi, koyun, inek gübresi de olabilir
- Bol su (yaprak açtıktan sonra) ve güneşli bir alan