Ağzında gümüş kaşık ile doğmak ne demektir?
Bu deyimi zaman zaman duyar ve kullanırdık. Başka bir konuyu araştırırken bu deyimin asıl amacının ne demek olduğunu da öğrendim. Sizlerle paylaşmak istedim.
Gümüş madeni değerli metaller arasındadır. Yüzyıllardır para ve emtia olarak kullanılmıştır. Bu zamana kadar gümüş için kafamda oluşan fikir bundan ibaretti. Değerli olması nedeniyle zenginlerin gösteriş alameti olarak kullandıkları bir itibar malzemesiydi. Çocuklarına da bu varlıkları ve de şanslı olmaları nedeniyle “ağzında gümüş kaşıkla doğmuş” denmektedir.
Peki neden gümüş kaşık? Altın değil?
Gümüş elementini incelediğimde çok önemli özellikleri barındırdığını öğrendim. Gümüşün antibakteriyel özelliği ilk olarak M.Ö 400 yıllarında Hipokrat tarafından keşfedilmiştir. Yani bakteri(mikrop) ve virüs öldürme özelliği vardır. Romalı askerler sefere çıktıklarında gümüş su mataraları kullanırdı. Hastalıklara karşı dirençli olabilmek ve hastalanmamak için. Askerler yaprak şeklinde gümüş taşır, bu metal yaprakları da yaralandıkları bölgelere sararlardı. Günümüzün doğal bir antibiyotiği olarak direkt olarak insan bedeni için kullanılmıştır. Su kuyularına ve havuzlara gümüş paralar atılırdı. Bu şekilde suyun içilebilir olması sağlanırdı. Bu zamanlarda olan havuzlara para atılması geleneği de bu şekilde yerleşmiştir.
Ortaçağ Avrupa’sında yaşanan veba salgınından çok fazla ölümler olmuştu. Nüfusun dörtte biri bu salgında hayatını kaybetmiştir. Kraliyet Aileleri ve zenginler en az etkilenen gruptu. Nedeni ise gümüş tabaklar ve kaşıklar kullanmalarıydı. Günümüzde kullanılan sentetik antibiyotikler keşfedilene kadar sağlık, süsleme, dekor, eşya ve para olarak kullanılmıştı.
Günümüzde ise gümüş elementinin kullanım alanı çok daha fazlalaşmıştır. Sanayide, sağlıkta, elektronik devrelerde, fotoğrafçılıkta ve nano teknolojilerde kullanılmaktadır.
Sağlıkta;
Antibakteriyel olarak yara bantlarında, yatan hastaların ağır açılmış yaralarının tedavisinde, acil yardım battaniyeleri olarak ve bileşiği olan gümüş nitrat(gümüş tuzu), yaraların ve siğillerin dağlanmasında kullanılır. Banyolu röntgen filmlerinde gümüş türevi kullanılmaktaydı.
Elektronikte ve sanayide;
devre kartlarının iletkenliğinde, araç camlarının ısıtılmasında, pil ve bataryalarda, özellikle ısı üreten cihazların açma-kapama düğmelerinde kullanılmaktadır. Özellikle iyi iletkenlik ve oksitlenme istenmeyen tüm alanlarda kaplama olarak kullanılmaktadır.
Su Arıtma Sistemlerinde;
Su arıtma cihazlarında gümüş klorür filtreler kullanılarak bakteri, mantar ve alglerin oluşumu önlenmektedir. Şebeke sularının klor ile suyun temizlenmesi durumu, gümüş bileşikleri ile yer değiştirmektedir.
Uzay Sanayinde;
Gümüşün kızılötesi radyasyonu %95 oranında yansıtması nedeniyle uzay araçlarının kaplamalarında ve giysilerinde kullanılmaktadır. İyi bir yansıtıcı olması nedeniyle aynaların yansımasını sağlayan sır boyaların kullanımında, fotoğrafçılıkta görüntünün oluşmasında kullanılır.
Gümüş Bakterilere ve Virüslere Nasıl Etki Etmektedir?
Gümüş; Bakteri ve virüsleri öldürebilme özelliği ile birlike, vücut içerisinde bulunan sağlıklı hücrelerin de bölünerek çoğalmasını ve hasarlı bölgenin hızlı onarımını sağlamaktadır. Hıv virüsünü öldürebilen tek ilaç, tek yöntemdir.
Gümüş metali ile suyun bir arada bulunması ile gümüş oksit oluşmaktadır. Gümüş oksit ise su ile birlikte tüm vücuda nüfuz edebilmektedir. Şifa en küçük hücrelere kadar ulaşmaktadır. Tabi her şeyin azı karar, çoğu zarardır.
Selam ve Selametle